Get Adobe Flash player

Stranica 1 2 3...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TJEDAN PSIHOLOGIJE

 

 

 

Tjedan psihologije održava se od 16. do 22. veljače 2015. različitim događanjima i aktivnostima u brojnim hrvatskim mjestima i gradovima. Cilj tih aktivnosti je približiti i predstaviti široj javnosti psihologiju i rad psihologa te istaknuti mogući doprinos psihologijske teorije i prakse poboljšanju kvalitete življenja pojedinca i zajednice. Tjedan psihologije će se obilježiti i u našoj školi kroz radionice na satovima razrednika. Društvo psihologa u Splitu također je pripremilo niz zanimljivih aktivnosti otvorenih za javnost: radionice, predavanja, okrugli stolovi, besplatna psihoterapija, kava s psihologom… Provjerite program događanja u Splitu i možda pronađite nešto korisno i zanimljivo za sebe: LINK!

 

 

 

 

VALENTINOVO, MAŠKARE I FESTIVAL PJESME

LOVREĆ '15.

 

U petak 13. veljače u školi ćemo obilježiti dan zaljubljenih, maškare i dječiji festival. Program počinje u 11,00 sati. Maska je obvezna za sve posjetitelje. Nakon programa bit će zakuska i druženje svih prisutnih.

Dođite u što većem broju! Bit će ludo i veselo! 

 

 

 

 

Školsko natjecanje iz HRVATSKOG JEZIKA


4. veljače održano je školsko natjecanje iz hrvatskog jezika na kojemu su sudjelovale sedmoškolke Iva Katić, Marijana Mustapić i Viktorija Mustapić Šamija te Josipa Bekavac i Tea Brstilo, učenice VIII. razreda.
Budući da je trebalo odgovoriti najmanje 80 % pitanja kako bi ostvarile mogućnost sudjelovanja na županijskom natjecanju, sudjelovateljice natjecanja nisu u tome uspjele. Najuspješnija je bila Viktorija Mustapić Šamija s 54 točno riješena pitanja (67.5 %).
 

Natjecateljicama upućujemo pohvalu za svesrdno sudjelovanje.

 

 

Ana Lovrić, V. r.

 Školsko natjecanje iz MATEMATIKE


U četvrtak 29. siječnja 2015. u školi je provedeno školsko natjecanje iz matematike na kojem je sudjelovalo petoro učenika. Evo ih poimence: Branimir Frankić, Leo Lovrić i Toma Kristijan Nikolić, učenici IV. razreda, te Ana Lovrić i Emanuela Mustapić Šamija, učenice V. razreda.
Najuspješnija je bila petašica Ana Lovrić.
Natjecatelji zaslužuju svaku pohvalu, utoliko više što je matematika oduvijek nama školarcima najveći bauk. Nesudjelovanje u natjecanju niti jednog šestaša, sedmaša i osmaša, mada su brojniji razredi, to najbolje pokazuje.
 

                                                                                                                Viktorija Mustapić Šamija, VII. r.LiDraNo 2015.


Na ovogodišnjoj međuškolskoj smotri stvaralaštva LIDRANO 2015. (održanoj u Runoviću 22. siječnja) sudjelovala je samo Viktorija Mustapić Šamija, učenica VII. r., s literarnim radom koji je predložen za županijski susret
Nažalost, planiranu skupnu scensku igru Različitosti nismo bili u prigodi predstaviti jer je prije samog nastupa više učenika spriječila bolest.

Na županijskoj smotri LiDraNo 2015. (u organizaciji OŠ „Gripe“ iz Splita održanoj 2. veljače 2015. u Hrvatskom narodnom kazalištu) Županijsko povjerenstvo predložilo je Viktorijin rad za državni susret.
Čestitamo!


 

                                                                                                                            Ana Lovrić, V. r.  
 

 

 

 

PRIJAVA ZA PREDUPIS U PRVI RAZRED

 

 

Upis djece u prvi razred osnovne škole provodi se prema Planu upisa Ureda državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji objavljenom na mrežnoj stranici Ureda:

http://www.udu-sdz.hr/dokumenti/prosvjeta/Upisi2015/Obavijest_web_2015.pdf

Prijava djece dorasle za upis u prvi razred osnovne škole u šk. god. 2015./16. provodit će se u vremenu od 16. do 27. veljače 2015. elektronskim putem na obrascu PRIJAVA za predupis dostupnom na službenoj stranici Ureda državne uprave Splitsko-dalmatinske županije:

http://www.udu-sdz.hr/PROSVJETA/upisi/output/Pocetak.htm

Školski obveznici su:

-          djeca rođena od 1. travnja 2008. do 31. ožujka 2009.

-          djeca rođena od 1. travnja 2009. do 31 prosinca 2009. za koju roditelji/staratelji žele ostvariti pravo na prijevremeni upis

-          djeca kojima je za šk. god. 2014./2015. Rješenjem Ureda, odgođen upis u prvi razred

-          djeca koja trebaju privremeno oslobađanje od upisa u prvi razred osnovne škole

Nakon obavljene prijave roditelji će biti obaviješteni o terminu testiranja djeteta u školi. U školu je prilikom testiranja potrebno dostaviti: OIB i preslik domovnice i rodnog lista (vrijede bez obzira na datum izdavanja).

Za prijevremeni upis roditelj odnosno staratelj osim on line prijave podnosi i pisani zahtjev Uredu državne uprave (Ispostava Imotski) na obrascu 6. Mišljenje stručnog tima predškolske ustanove dostavlja osnovnoj školi.

Za privremeno oslobađanje od upisa u prvi razred roditelj odnosno staratelj podnosi pisani zahtjev Uredu državne uprave (Ispostava Imotski) na obrascu 6 uz medicinsku dokumentaciju te nalaz jedinstvenog tijela vještačenja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FINANCIJSKI IZVJEŠTAJ ZA 2014.

 

 

 

 

PROJEKT OŽIVLJAVANJA

 


Učenici osmoga razreda sudjelovali su u Projektu „Edukacija djece o oživljavanju (kardiopulmonalnoj reanimaciji) u osnovnoj školi“. Projekt financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta a voditelj je prof. dr. sc. Julije Meštrović.


Budući da djeca nikad u povijesti nisu provodila više vremena sa svojim vršnjacima te da su najugroženija populacija adolescenti, koji su skloni rizičnim oblicima ponašanja, uspjeh oživljavanja je najbolji ako samu djecu naučimo postupke oživljavanja. Kroz ovaj projekt učenici 8. razreda na satovima biologije i sata razrednika vježbali su pružanje prve pomoći unesrećenome kroz spomenute postupke, te se ovakvim načinom rada potaknuo razvoj socijalne osjetljivosti za druge.

 


 

 

 

 

 

PREDSTAVLJANJE NAGRAĐENIH PROJEKATA U NATJEČAJU TURISTIČKE KULTURE

 


U Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu 17. prosinca priređena je svečanost predstavljanja nagrađenih projekata u sklopu natječaja Turističke kulture.

 


Učenice sedmoga razreda, Marijana Mustapić i Viktorija Mustapić Šamija, predstavile su projekt „Od stećka do suvenira“ koji je nagrađen na 6. nacionalnoj smotri Turističke kulture održanoj na Hvaru 2013. godine. Naše su učenice prigodom druženja darovale svim sudionicima straničnike s blagoslovima i čestitkama za nastupajuće blagdane.

 


 

 

 

 

 

 

 

NAŠI ZADRUGARI NA BOŽIČNOM SAJMU U CENTRU TOP OUTLET PARK U DUGOPOLJU


Centar Top outlet park Dugopolje organizirao je Božićni sajam koji je trajao od 19. do 20. prosinca, a na sajmu su sudjelovale učenice, sedmašice Iva Katić i Marijana Mustapić te osmašica Tea Brstilo, članice Učeničke zadruge LUDRUM.

 


U Dugopolju smo izložili prigodne božićne proizvode (ukrase i medenjake) koje su izrađivali naši učenici na radionicama u sklopu izvannastavnih aktivnosti Učeničke zadruge. Osim zadrugara i njihovih voditelja u organizaciji izložbe pomagali su svi učitelji i veliki broj roditelja, a posebno se zahvaljujemo učiteljici Renati Kolovrat i gospođi Anđeli Mustapić Šamija, predstavnici Vijeća roditelja naše škole.

 


 

 

 

 

 

SVAKI ČEP JE BITAN


Prošli tjedan u našoj školi smo pokrenuli akciju prikupljanja plastičnih čepova u humanitarne svrhe. U školskom hodniku postavljena je kutija u koju svi učenici i djelatnici mogu ubaciti prikupljene plastične čepove. Veseli nas što je ta kutija napunjena već u prva dva dana trajanja akcije. Nastavljamo s prikupljanjem čepova te pozivamo sve učenike, roditelje, djelatnike škole i mještane na daljnje sudjelovanje u akciji kojom čuvamo okoliš i pomažemo onima kojima je to potrebno.
 

 

 

 

 

 

 

DAN ŠKOLE 2014.5. studenoga svečano smo obilježili 64. obljetnicu rada naše škole. Nakon školske himne slijedio je zanimljiv program u kojem su sudjelovali gotovo svi učenici - od najmlađih (predškolaca) do najstarijih (osmaša)!

 


 

Posebice su se danas između nas i škole rasprostrle naše radosti u igrokazima, pjesmama, plesu…

 

 

Nazočnost brojnih roditelja i pokojeg djeda i bake bili su najljepšim znakom zahvale za sve zajedničke napore i uspjehe.

 


Ana Lovrić, V. r.
 

 

 

 

DAN KRUHA 2014.


 

17. listopada tradicionalno smo proslavili Dan kruha. Ujedno smo uz kruh obilježili Svjetski dan jabuka.

 

 


 

Pano na ulaznom dijelu hodnika slikovito je simbolizirao zajedništvo nasušnog kruha i slatke jabuke.
 

Na početku slavlja izveden je kratki program u kojem su sudjelovali svi učenici škole. Nakon župnikova blagoslova kruha i plodova zemlje slasno smo se počastili.

 I ove je godine vjeroučiteljica sa skupinom učenika nižih razreda odnijela staricama blagoslovljenog kruha i slastica u udomiteljsku kuću na Petričeve Staje.Viktorija Mustapić Šamija, VII. r.
 

 

 

EUROPSKI DAN JEZIKA

 


26. rujna obilježili smo Europski dan jezika. U šarolikom programu sudjelovali su gotovo svi učenici nižih i viših razreda. Oni stariji, učenici V. - VIII. r., okušali su se u jezičnom nadmetanju- kvizovima znanja o dvama, i na dvama, najzastupljenijim jezicima (engleskom i francuskom) koje inače u školi učimo. Najuspješniji pojedinac u natjecanjima, osmoškolac Josip Šamija, nagrađen je knjigom.

 

 

 

Predahe su između točaka krasnoslovima i pjesmama ispunili predškolci te članovi Zbora i učenici I. – IV. r., a učenici s izborne nastave petoga i i šestoga razreda pjesmama na francuskom jeziku.

 

 

 


Viktorija Mustapić Šamija, VII. r.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

OGLASNA PLOČA OSNOVNE ŠKOLE SILVIJA STRAHIMIRA KRANJČEVIĆA LOVREĆ
                            
                                                        
 

 

OBJAVA NATJEČAJA
                    
           
OSNOVNA ŠKOLA SILVIJA STRAHIMIRA KRANJČEVIĆA LOVREĆ  raspisuje natječaj za:
 
 

1.      UČITELJ RAZREDNE NASTAVE, jedan izvršitelj, 40 sati tjedno.

 

2.      UČITELJ HRVATSKOG JEZIKA, jedan izvršitelj, 20 sati tjedno.


 

 

 

 

 

 

 

G O D I Š N J I  P L A N  I  P R O G R A M  R A D A

OSNOVNA  ŠKOLA  SILVIJA  STRAHIMIRA  KRANJČEVIĆA  -  LOVREĆ

ŠKOLSKA GODINA 2014./2015.

 

 

 

 

 PRAVILNICI

 

Svrha i ciljevi osnovnog školstva usmjereni su na kontinuirani razvoj učenika kao duhovnog, tjelesnog, moralnog, intelektualnog i društvenog bića u skladu s njegovim sposobnostima i sklonostima. Kako bi sve to bilo moguće potrebni su dokumenti  prema kojima se i taj proces odvija. Važeći pravilnici osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića Lovreć za školsku godinu 2014 - 2015 mozete preuzeti u RAR datoteci.

 

 

 

 

 

 

 

ŠKOLSKI KURIKULUM ZA ŠKOLSKU GODINU 2014./2015.

 

Školski kurikulum predstavlja dugoročni i kratkoročni plan i program škole s izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima, a donesen je na temelju Nacionalnog okvirnog kurikuluma i Nastavnog plana i programa rada za osnovnu školu. Školski kurikulum pokazuje po ćemu je naša škola prepoznatljiva. U njemu su  prikazane sve posebnosti naše škole vezane uz izborne predmete, dopunsku, dodatnu i  izvanučionićnu nastavu. Predstavljeni su i planovi i programi izvannastavnih aktivnosti, školski i razredni projekti te ostale odgojno-obrazovne aktivnosti koje će se provoditi tijekom školske godine 2014./2015.

 

Školski kurikulum objavljen na mrežnim stranicama naše škole, dostupan je učenicima, roditeljima i svima zainteresiranima za život i rad škole.

 

 

 

 

 

 

 

 

POPIS UDŽBENIKA ZA ŠKOLSKU GODINU 2014./2015.
 Konačne liste odabranih udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava prema odabiru stručnih aktiva u osnovnim i srednjim školama.Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske na temelju članka 23. Zakona o udžbenicima za osnovnu i srednju školu (Narodne novine, broj 27/10, 55/11, 101/13, u daljnjem tekstu Zakon) objavljuje Konačne liste odabranih udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava prema odabiru stručnih aktiva u školama (u daljnjem tekstu Konačna lista)....

 

Listu možete preuzeti u PDF-u!

 

 

 

 

KRAJ ŠKOLSKE 2013./2014. GODINE

 

U životu ima toliko dana za nezaborav. Zapravo, svaki je naš dan draga priča koja se pamti – ali zadnji dan školske godine, ako nas sve i nije obradovao željenim uspjehom, jest veseljem, radošću. Evo kako je protekao:

Poslije skraćenih sati redovite nastave organiziran je već tradicionalni Festival znanosti koji se već treću godinu održava u spomen na dr. fra Josipa Olujića.

Tema su ovogodišnjeg Festivala bile zanimljivosti u prirodoslovlju o kojima su predavali učitelji informatike, matematike i kemije. Festival je započeo uvodnim predavanjem Marijane  Mustapić, učenice šestoga razreda, koja je prikazala životni put i znanstveni značaj fra Josipa Olujića. Nakon Marijaninog izlaganja učenici su odslušali zanimljivo predavanje učitelja informatike Hrvoja  Ćatipovića o najčešćim vrstama ptica pjevica na našem području. Iako se učitelj Hrvoje bavi uzgojem ptica pjevica samo u slobodno vrijeme, pokazao se kao vrstan ornitološki znalac i nadasve zanimljiv pripovjedač. Zatim je učiteljica matematike Majda Rudan učenicima znalački prikazala matematiku u drukčijem, i zanimljivijem, kontekstu od uobičajenog - kroz matematičke mozgalice i trikove! Na kraju su učenici naučili kako napraviti kvalitetnu smjesu za izradu balona od sapunice i natjecali se u pravljenju balona u školskom dvorištu.

 

Ovom prigodom zahvaljujemo našem domaru Josipu koji nam je pomagao u pripremi i izradi rekvizita za festivalske radionice.

 

Iza Festivala uslijedila je priredba. Sedmaši Josipa Bekavac i Josip Šamija bili su voditeljima programa sa sljedećim točkama:

·         Školska himna (bez najave)

·         Dobro došli poštovani roditelji i učitelji, dragi učenici!

 

Danas, u trinaestom danu mjeseca lipnja evo nas na kraju školske godine... Nakitili smo se radošću i ocjenama, kojekakvim. Ali i priznanjima. Naime, bilo je i onih među nama kojima je bilo malo redovita nastava pa su se zdušno uključili i u druge oblike izvannastavnih aktivnosti. Danas smo u prigodi da im svečan način uručimo zaslužene priznanja i nagrade.

Zadrugari su kao i obično doprli do Državnog susreta. Njihovu uspjehu najviše su doprinijele tri šestašice: Iva Katić, Marijana Mustapić i Viktorija Mustapić Šamija te dvije osmoškolke Ivana Bošnjak i Ilijana Katić. Jednako su tako bile vrijedne i u dodatnoj nastavi francuskog jezika te su na susretima u Imotskom i Splitu pronijele glas o našoj školi.

Šestašica Viktorija Mustapić Šamija bila je kroz školsku godinu sklona i pisanju. Sudjelovala je svojim radovima na dvama literarno-novinarskim natjecanjima. Na natječaju Nazor i mi, sastavak joj je ušao u uži izbor, ali na drugome Povist moga mista, u Šibenskoj Rogoznici, sastavak Legenda o Bliznican osvojio je prvu nagradu. Nanovo joj upućujemo čestitke!

Ovime nismo rekli sve. Naime, za odličan uspjeh u redovitoj nastavi svi odlični učenici bit će pismeno pohvaljeni, a oni osmaši koji su svih osam razreda završili odličnim uspjehom, Učiteljsko vijeće će nagraditi. K tomu, ove će šk. godine Učiteljsko vijeće na prijedloge razrednikâ nagraditi i najbolje učenike nižih i viših razreda. Nagrade i pohvalnice bit će im uručene prigodom podjele svjedodžbi.

                U to ime Zbor će otpjevati – Knjigoljupce, pjesmu koja je nastala u vrijeme ovogodišnje Noći knjige. Potom će vas učenice 6. razreda pokušati uveseliti igrokazom Djed je gluh. Kako to izgleda s nagluhim djedom kad mu baka i unuka, slikovito kazano, provlače svilu kroz uši. Potom će nanovo zbor potvrditi ljubav o majčici zemlji pjesmom Poljubi zemlju, onu po kojoj hodaš jer stare rane djedova skriva…

 

 

                Radoznalost uvijek zaviri na otvorene prozore očiju, i srca. Posebice kod najmlađih. O tome će vam recitirati prvoškolci Nikola i Matej u pjesmi Radoznalko. Potom će vesele četvtašice odsvirati na blok flautama svoj MIX - nekoliko dopadljivih pjesama te s dječacima vršnjacima izvesti igrokaz Što bi nam rekli hrvatski sveci.

Što bi život bio bez želja?! Tri vrijedne, raspjevane šestašice i dvije osmašice otpjevat će Je veux - Želju na francuskom, a o Ljetnoj želji potom će krasnosloviti drugašice Antonia i Anđela.

 

 

U školi vrijeme mjerimo zvonom i otkucajima srca. Ako je ljubav ponekad i slijepa pa ne zna što radi, zvonce uvijek zna. Pjesmu Posljednje zvonce odrecitirat će vam najmlađi – prvašići: Jure, Marta, Ivana i Ivan. A kako je naš današnji susret u ozračju pozdrava i rastanka - sa školom, i s prijateljima, o odanom prijateljstvu  srčano će vam krsnosloviti drugaši Matea i Marijan u pjesmi Prijatelji, a potom – oproštaj. U ime svih osmaša čut ćemo riječi iz usta osmašice Anamarije Biškić. Ona sigurno pogriješiti neće. Zna se da ne griješi onaj koji zahvaljuje, i onaj koji voli. Za rastanak su nam pripremili i svoju prezentaciju!

 

Ako vas sjećanje služi, godinu smo otpočeli svetom misom i zajedničkom molitvom. I naš današnji dan, i program, okončat ćemo molitvom - Molitvom na putu, ponešto izmijenjenom pjesmom hrvatskog pjesnika Antuna Branka Šimića koju će odrecitirati sedmaši  Frano i Josip sa željom da vas riječi molitvene posvuda prate

 

Naš je program završen. Radosno se predajte praznicima.

Želimo vam bezbrižno, toplo ljeto! Drugim riječima: ugodni praznici i - doviđenja u rujnu!

 

                Na kraju smo u koloplet radosti uvrstili malonogometno nadmetanje UČENICI : UČITELJI. Dakako, djevojčice protiv učiteljica a dječaci protiv učitelja. U obje su utakmice učenici bili uspješniji! Sreća da su samo u tome! Tako su svi došli na svoje i sad se svi svesrdno možemo predati praznicima!

 

 

 

26. DRŽAVNA SMOTRA UČENIČKIH ZADRUGA

 

 


Od 22. do 25. svibnja 2014. g. održana je 26. državna smotra učeničkih zadruga. Na Smotri je sudjelovala i naša Učenička zadruga LUDRUM. Ovogodišnja tema predstavljanja bili su vilinski proizvodi koji su nastali kao rezultat proučavanja mitova i legendi našeg zavičaja.

 


Na Smotri je isto tako bio postavljen izložbeni stol proizvoda svih učeničkih zadruga naše županije. Bila je to prigoda da i zadruge koje se nisu uspjele plasirati na Državnu smotru, budu predstavljene jednim od svojih proizvoda. Zajednička tema izložbenog stola bila je Pogled s ponistre.

 


Učenici –zadrugari su u bogatom programu imali priliku sudjelovati na besplatnim radionicama, projekcijama i izložbama kojima je temeljni cilj popularizacija zadrugarstva i tehničke kulture.

 


Pet učenica Zadruge u slobodnom su vremenu posjetile zagrebačku katedralu, penjale se uspinjačom do Gornjega grada te vidjele zgrade Hrvatskog sabora i vlade s crkvom svetoga Marka. Obilazak je završio molitvom na Kamenitim vratima kao zahvala za postignuća.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OGLASNA PLOČA OSNOVNE ŠKOLE SILVIJA STRAHIMIRA KRANJČEVIĆA LOVREĆ
                            
                                                          
 

 

OBJAVA NATJEČAJA
                    
           
OSNOVNA ŠKOLA SILVIJA STRAHIMIRA KRANJČEVIĆA LOVREĆ  raspisuje natječaj za:
 
 
1. DOMAR ŠKOLE, jedan izvršitelj, 40 sati tjedno, određeno  radno vrijeme, zamjena za bolovanje.
 
2. SPREMAČICA, jedan izvršitelj, 40 sati tjedno određeno vrijeme, zamjena za bolovanje.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

MORE JE ŽIVO

 

 

 

 

29. travnja 2014. godine održano je natjecanje „More je živo – edukacija djece o potrebi očuvanja i zaštite Jadranskog mora“. Na natjecanju je sudjelovala Viktorija Mustapić Šamija, učenica 6. r., koja se uglavnom zbog prekida u internetskim vezama i problemima u svezi s tim nije uspjela plasirati u finale.
 

 

 

 

Ovo je natjecanje nastavak uspješnog istoimenog projekta kojeg provode članovi Društva za ekološka istraživanja Paks. Nadamo se da će dogodine sudjelovati veći broj učenika.
 

 

 

 

 

 

 

 

UPISI U SREDNJE ŠKOLE 2014!

 

 

 

Na temelju članka 22., stavka 5. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine, br. 87/2008., 86/2009., 92/2010., 105/2010., 90/2011., 16/2012. 86/2012. i 94/2013.) i članka 20., stavka 4. Zakona o strukovnom obrazovanju (Narodne novine, br. 30/2009. i 24/2010.), ministar znanosti, obrazovanja i sporta donio je Odluku o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole u školskoj godini 2014./2015. Odlukom se utvrđuju zajednički, posebni i dodatni elementi i kriteriji za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole u Republici Hrvatskoj.


Odluka o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole u školskoj godini 2014./2015. i Popis predmeta posebno važnih za upis nalaze se na oglasnoj ploči i na LINKU Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta!

 

 

 

 

 

 

 

NAŠI UČENICI USPJEŠNI NA XXVI. ŽUPANIJSKOJ SMOTRI UČENIČKIH ZADRUGA

 

 


26. županijska smotra učeničkih zadruga održala se 24. travnja 2014. godine u City Center One u Splitu. Domaćin ovogodišnje Smotre bila je Osnovna škola Mejaši iz Splita. U konkurenciji između 35 učeničkih zadruga osnovnih škola s područja Splitsko – dalmatinske županije naša je učenička zadruga LUDRUM osvojila treće mjesto. Zbog postignutog rezultat dobili smo priliku 7. put sudjelovati na Državnoj smotri učeničkih zadruga, koja će se održati u svibnju u Zagrebu.

 


 

Tema ovogodišnjeg predstavljanja su bili vilinski proizvodi. Zadrugu su predstavljale šestašice Viktorija Mustapić Šamija, Marijana Mustapić i Iva Katić te osmašice Ilijana Katić i Ivana Bošnjak.
 

 

 

 

Manifestacija Noć knjige 23. travnja i na Lovreću


 

UNESCO je 1996. godine proglasio 23. travnja Svjetskim danom knjige i autorskih prava. Naime taj dan je simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su za njega kroz povijest vezana imena svjetskih velikana u pisanoj riječi poput Miguela de Cervantesa, Williama Shakespearea i mnogih drugih. U Hrvatskoj se Noć knjige održava od 2012. godine. Prošle godine manifestacija se održala u 107 gradova i naselja diljem Lijepe naše, a ove godine po prvi puta održati će se u našem Lovreću, u Knjižnici OŠ S.S. Kranjčevića pod nazivom: Lovrećka čitanka u školskoj knjižnici. Pridružite nam se!

PROGRAM za 23. travnja u Knjižnici OŠ S.S. Kranjčevića


18,00 Predstavljamo naše mjesto – Lovreć – cvit Imotske krajine (film)
18,30 Kreativne radionice – Pjesma: stvaramo tekst, ilustraciju, glazbu
20,00 Predstavljanje školske radionice: Lovreć u razdoblju I. svjetskog rata i poraća – predavač R. Zaradić
21,00 Pričaonica – pričamo, recitiramo, čitamo (bajke, pjesme…)
22,00 Kviz – Zavičajni književnici
22,30 Igrajmo zavičajne igre – šijavica, na prsten
23,00 Glazbena slušaonica – slušamo i pjevamo pjesnike – T. Ujevića, A.G. Matoša, D. Tadijanovića…

 

 

Osvrt na Noć knjige

Cijeli bi osvrt, doduše, u dvije riječi mogao stati: planirano – ostvareno! No, noć kao ova prvi se put u Lovreću događa otkad je Ministarstvo za kulturu RH prije dvije godine podržalo spomenutu manifestaciju kojom se obilježava Svjetski dan knjige, zato ponešto o svemu što smo ovoj noći mraku oteli, dopratit ćemo do odlaska na počinak.

 


Dakle, noć, točnije predvečerje, širom je otvorilo vrata naše školske knjižnice. Iznenađujuće velik broj posjetitelja – od predškolaca do umirovljenika. I nas dvadesetak učenika i desetak učitelja s ravnateljem! Svi s osmijehom, a mame sa slasticama u rukama, kao da će ih susret i knjiga samo ovu noć u sladost i radost odvesti!
 

Film Lovreć, Cvit Imotske krajine na početku je rekao puno toga o nama. Da, možda smo knjiga i bili nenačitani, ali smo ustrajno punili stranice života promućurnošću, vjerom kršćanskom, trudom i patnjom. Velikom! Već prije korizme pa do Svetoga Nikole naši su djedovi, i pradjedovi, po tuđem svijetu zemlju tuđu i zaradu svoju kopali ili su s teškom korpom na prsima i beskrajnom ljubavi u grudima prema svojim najbližima, preko granica kao preko nezadračenih klanaca prelazili... I Bogu se svesrdno molili da ih nade ne iznevjere, nevolje ne iznenade!
Uslijedile su potom radionice u kojima su crteži i birane riječi s ljubavlju i dušom opet zavičaj najviše milovale. (U predahu smo za nagradu dobili voćne sokove i pizze.)

 


 

 

Mr. Radoslav Zaradić, bivši učenik ove škole, u zanimljivu izlaganju ponukao nas je kako iz naše nevolje možemo obilježiti i najbolje sagledati strahote Prvoga rata. Izmamio je velik pljesak! On, Rade, i Marinko Olujić zbog svojih doskočica o ratnim dogodovštinama što ih je u djetinjstvu slušao od susjeda Gujića i dida Tošića, onodobnih austro-ugarskih ratnika.

 


 

A potom pričaonica: prvo probrani pričali priče, a onda je netko priču otpočeo pa prije tebe netko nešto pričao, pa pričaš ti, pa priča odmah sljedeći pa tako sve do onoga početnika – i tako na početku bio kraj priče! Pa se čovjek ne bi smijao!

 


 

U Kvizu o zavičajnim književnicima nakupilo se čudo zanimljivosti. Kao da je svaka knjiga i svaki autor govorio čitaj me! Službeno tri četveročlane grupe nazvane prema mjesnom govoru: Lapiš (Olovka), Listak (Pismo) i Libar (Knjiga), uz brojna i rijetko točna došaptavanja, pokušavali izabrati ispravne odgovore. Na kraju završilo pripetavanjem - uzajamnim pitanjima. Da netko pametan nije u pravo vrijeme valjano odgovorio, u nadmudrivanjima svanuće bismo dočekali!

 


 

Šijavicu su srčano i glasno zaigrali dječaci, a igra prstena nije mogla proći bez djevojčica. Prekinuti igru bilo je kao od sna se rastati. Valjda zato i u sutrašnjem životu od prstena nijedno od njih neće pobjeći!
U kasnu uru slušali smo i pjevali pjesnike… Sa smijehom smo počeli i na kraju se s pjesmom Tinova Odlaska rastali.
 

Trebat će godine da mi, da nam, sjećanje na ovu noć izblijedi.
 

 

Josipa Bekavac, VII. r.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

OŽUJAK - MJESEC FRANKOFONIJE

 

 

U prigodi Mjeseca frankofonije u Splitu je (u Velikoj sali Nadbiskupijske klasične gimnazije „don Frane Bulić“) 28. ožujka o.g. organizirana prigodna proslava. Kao počasni gosti večeri organizatora (Dramska grupa II. gimnazije) trinaestero učenika naše škole, polaznika izborne nastave francuskog jezika, sudjelovalo je u zanimljivom programu. Nastupili su s dvjema pjesmama: Je veux (popularne grupe ZAZ) i Sacré Charlemagne (France Gall), obje sadržajno vezane sa željama mladih.

 

 

 

                                                                                                         Viktorija Msutapić Šamija, VI.r.

 

 

 

Projekt Sv. Patrik

 

 

U ponedjeljak 17. ožujka u školi je proveden projekt  Sv. Patrik, irski zaštitnik. U projektu su sudjelovali učenici 3. I 4. razreda sa svojim  učiteljicama Vjeronauka, Engleskog jezika i Glazbene kulture- knjižničarka.

                                                                                                                              

 

 

 

No, svi su učenici na izvjestan način bili uključeni: dobili su djetelinu s tri lista , simbol Presvetog Trojstva.

 

 

 

        Josipa Bekevac, VII. r.

 

 

 

 

 

GLAZBENI FESTIVAL - LOVREĆ '14.

 

 

Nakon dvogodišnje stanke na pokladni smo utorak (4.3.) pod maskama održali Glazbeni festival Lovreć '14. Sudionici Festivala bili su učenici nižih razreda: prvašići Jure Nikolić i Marta Nosić, svih petero drugaša: Roko Čagalj, Marijan Frankić, Anđela Milinović, Matea Mustapić i Antonia Nosić te čevrtašice Andrea Milinović i Lana Tomašković, a „gošća“ Festivala je bila šestoškolka Viktorija Mustapić Šamija.

 


Zabavni, raspjevani i zanimljivo maskirani izvođači nastupali su pojedinačno i/ili udvoje. Otpjevali su osam rado slušanih pjesama na hrvatskome i jednu na francuskome jeziku.

 


Publika je oduševljeno i pljeskom pozdravljala svaki nastup,a na trenutke se i sama znala glasno pridružiti pjevanju. Ukratko, veselo kako i priliči karnevalskome ozračju.

 


Na kraju programa festivalski je žiri najuspješnijim izvođačima proglasio:


1. mjesto – Andrea Milinović i Lana Tomašković
2. mjesto – Anđela Milinović i Marta Nosić
3. mjesto – Marijan Frankić i Jure Nikolić

Čestitamo!

 


Viktorija M. Š., VI. r.
 

 

 

Objava natječaja


OSNOVNA ŠKOLA SILVIJA STRAHIMIRA KRANJČEVIĆA LOVREĆ

Natječaj za profesora MATEMATIKE.

 

 

 

OBILJEŽILI SMO DAN ZALJUBLJENIH

 

 

Povodom Valentinova, Dana zaljubljenih, u školskoj dvorani nastupila je skupina (dva plesna para) pod nazivom Željeni Gosti (A.C.A.) iz Splita.

 

 

Izveli su zanimljivu četrdeset minutnu predstavu šaljivo nazvanu Ljubavna blesologija, inače prepunu dopadljivih plesnih i akrobatskih elemenata. Uz učenike naše škole u prikazanome su uživali i učenici OŠ Studenci koji su nam došli u goste. Na kraju programa buran pljesak bio je najboljim znakom da su nas plesači uspjeli oduševiti.

 

 

Jednako smo tako zdušno zapljeskali i njihovom pozivu na treninge na kojima će se potruditi svoje vještine prenijeti i nama.

 

Tea Brstilo, VII. r.

 


TREĆI DANI PROF. MATE ŠIMUNDIĆA

 

U prigodi 85. obljetnice rođenja i 15. obljetnice smrti uvaženog jezikoslovca dr. Mate Šimundića u školi je 27. i 28. prosinca održan znanstveni skup Treći dani prof. Mate Šimundića.

 

 

 

 

Ovogodišnji dvodnevni skup organiziralo je Društvo Lovrećana Zagreb u suradnji s Općinom Lovreć i našom školom. Za sve cijenjene goste i sudionike učenici nižih i viših razreda izveli su dopadljiv dvadesetminutni kulturno-umjetnički program.

 

 

Skup su prigodnim govorima otvorili prof. Ivan Bekavac Basić, predsjednik Društva Lovrećana, univ. spec. oec Ante Babić, zastupnik u Hrvatskom saboru i načelnik Općine Lovreć, te u ime domaćina prof. Ante Livajić, ravnatelj škole.

 

 

Na skupu su izložile svoje teme i naše profesorice Krešimira Gudelj i Ivana Babić u suradnji s prof. Silvijom Šitum.

 

 


 

Viktorija M. Š., 6.r.

 

 

 

BOŽIĆNA PRIREDBA

 


 

U školskom kalendaru praznika ima i onih dužih, ali njih ne dočekujemo s takvom pobožnošću i radosti kao božićne.

 

 


 

Stoga smo i ove godine 20. prosinca svi mi u školi, od predškolaca do osmaša pripremili bogat prigodni program (četrnaest točaka) kao znak radosti i zahvalnosti prvorođencu Božjem. Kroz krasnoslove, prezentacije, scenske igre i pjesme oživjeli smo slike božićnog veselja, razotkrivali tajnu o onome u što se vjeruje i čemu se raduje.
 

Našoj su priredbi nazočili brojni roditelji.

 

 

 

 

Viktorija M. Š., 6.r.

 

 

 

 

VEČER FRANCUSKE KULTURE U PJESMI I RIJEČI


U prepunoj dvorani Pučkog učilišta u Imotskome održana je 18. prosinca 2013. Večer francuske kulture u pjesmi i riječi. U dopadljivom jednosatnom programu sudjelovali su učenici francuskog jezika imotske Gimnazije dr. Mate Ujevića i njihovi vršnjaci iz splitske II. Gimnazije te učenici iz OŠ Zmijavaci, OŠ Stjepana Radića iz Imotskoga i naše škole.

 

 

S osobitom smo se radošću predstavili dvjema pjesmama, a jednako tako smo s oduševljenjem poslušali izvedbe naših prijatelja.
 

 

Večeri je nazočio i lektor Sylvain Grille, Francuz, koji je iskoristio prigodu da na kraju programa pohvali izvođače, a najuspješnijim imotskim srednjoškolcima (onima koji su uspjeli položiti ispit u skladu s normama Vijeća Europe) uruči diplome DELF o poznavanju francuskog jezika.

 

 

 


Viktorija M. Šamija, VI. r.

 

 

 

 

9. DANI OSNOVNIH ŠKOLA

 

 

Od 6. – 8. studenoga održani su 9. po redu Dani osnovnih škola Splitsko – dalmatinske županije.

 

Tema ovogodišnjeg skupa bila je „Sveučilište u profesionalnom usavršavanju učitelja u osnovnoj školi“. Znanstvena konferencija je održana u Splitu 6. i 7. studenoga, a predstavljanje nastavnih projekata održano je 8. studenoga u prostorijama Osnovne škole oca Petra Perice u Makarskoj.

Uz makarsku školu, koja je bila izvrstan domaćin,  organizatori 9. Dana osnovnih škola su Hrvatski pedagoško – književni zbor – ogranak Split, Agencija za odgoj i obrazovanje te Odsjek za učiteljski studij u programskoj suradnji s drugim odsjecima Filozofskog fakulteta i Prirodoslovno – matematičkog fakulteta u Splitu.

Našu su Školu predstavljali članovi Učeničke zadruge LUDRUM, koji su zajedno sa učenicima - članovima Učeničke zadruge MAKE iz Osnovne škole oca Petra Perice predstavili zajednički projekt „S obe bande Bijakove“.

 

  

Iako je učeničko predstavljanje bilo svojevrsna posebnost izazvalo je opće oduševljenje svih nazočnih. Projekti predstavljeni na 9. Danima su objavljeni u Zborniku, koji možete pročitati na Linku!

 

 

 

 

Obilježen Dan škole

 

5. studenoga radno smo i svečano obilježili Dan škole. Nakon otpjevane himne u dopadljivom su se prigodnom programu (18 točaka!) prvi predstavili predškolci, a potom su nastupali učenici nižih i viših razreda.

 

 

 

Čulo se kako su oduvijek učenici u školi učili sprezati glagol biti i svoje radosti, učili o životu, o svijetu dječjem i svijetu odraslih, ljubili zavičaj i domovinu… Danas su krasnoslovima, glumom u igrokazima i pjesmama (klapskim i na francuskom jeziku) raspršili smijeh i veselje za nove đačke uspomene.

 

Naše su slavlje svojom nazočnošću uveličali i brojni roditelji.

 

                                                     Viktorija Mustapić Šamija, VI. r.

 

 

 

 

 

DAN KRUHA
 

 

18. listopada priredili smo Dan kruha. U predvorju školske dvorane po stolovima su bila izložena brižno pripremljena jela „šta su (nekoć) jili naši stari“, kako smo nazvali ovogodišnje obilježavanje.

 

 

 

 

U svečarskom su obilježavanju sudjelovali svi učenici od predškolaca do osmaša sa svojim razrednicima i učiteljima. Dan je bio sadržajno obogaćen prigodnim programom koji su pripremili učenici nižih razreda. Proslavi su u priličnom broju nazočile mame i pokoja baka bez čijih vrijednih ruku ne bi bilo toliko lijepih i slatkih izložaka.
 

Fra Dinko, naš lovrećko-opanački župnik, prije zajedničkog blagovanja blagoslovio je jela.

 


 

I ove godine nismo zaboravili na udomiteljsku kuću na Petričevića Stajama, s našom vjeroučiteljicom odnijeli smo staricama blagoslovljenoga kruha i slastica.
 


 

Viktorija Mustapić-Šamija, VI. r.
 

 

 

6. SMOTRA TURISTIČKE KULTURE
 

 

Naša je Škola ove godine bila jedna od pet sudionika, koji su se predstavili na 6. državnoj smotri Turističke kulture, koja je održana u Gradu Hvaru. Tema ovogodišnjeg natječaja je „Najljepši kulturni krajolik mog zavičaja“, a naši su učenici Ante Miličić i Bože Mustapić predstavili projekt Učeničke zadruge LUDRUM „Od stećka do suvenira“. Cilj ovogodišnjeg natječaja je prepoznavanje vrednote svog zavičaja, koja bi jednog dana mogla biti nominirana za uključenje na Popis svjetske baštine.Uspjeh naših učenika je velik ako se zna da su među odabranim radovima dva rada iz osnovnih škola, dva iz srednjih te jedan rad iz učeničkih domova i to na razini cijele Hrvatske.
 

 

 

 

Organizatori ove manifestacije su: Ured državne uprave u SDŽ, udruga Prokultura Split i OŠ Hvar. Pokrovitelji su Agencija za odgoj i obrazovanje i Grad Hvar, a glavni partner je Hotelsko poduzeće "Sunčani Hvar".Više o ovom projektu, koji potiče djecu i mlade iz Hrvatske i dijaspore na istraživanje kulturnog i prirodnog nasljeđa te na stjecanje temeljnih znanja o turizmu, možete saznati na www.turisticka-kultura.com.

 

 

 

 

 

DANI EUROPSKE BAŠTINE

 

Ideja obilježavanja Dana europske baštine rođena je u Grenadi (Španjolska) 3. listopada 1985. godine prigodom održavanja II. Konferencije europskih ministara odgovornih za arhitektonsku baštinu Vijeća Europe. Tom je prigodom francuski ministar kulture predložio širenje inicijative „Otvorenih vrata kulturnih dobara“ na druge europske zemlje.

 

Dani europske baštine u javnosti imaju sve veći uspjeh te su postali nezamjenjiv datum u kulturnim događanjima država članica. Važan je cilj manifestacije širiti znanje i svijest o vlastitom kulturnom nasljeđu kao i vrijednostima drugih kultura, mogućim interakcijama, toleranciji i poštovanju. U organizaciji Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture ovogodišnji Dani europske baštine u Hrvatskoj se obilježavaju od 20. rujna do 5. listopada, a na našem području svečano je bilo u prostorijama Dogane u Imotskom gdje je Konzervatorski odjel 30. rujna 2013. godine izložbom proslavio šest godina djelovanja.

 

 

Na izložbi su predstavljeni konzervatorski radovi s naglaskom na projekte koji jesu ili će uskoro biti završeni.

Jedan od projekata, koji se ostvario uz pomoć Konzervatorskog odjela u Imotskom je proglašenje Školske Etnografske zbirke u Lovreću Kulturnim dobrom Republike Hrvatske. U našoj se zbirci redovito održavaju edukativne radionice za učenike, a u prigodi Dana europske baštine otvorili smo vrata obnovljene zbirke za sve posjetitelje.

 

 

 

 

 

 

OSNOVNA ŠKOLA SILVIJA STRAHIMIRA KRANJČEVIĆA  LOVREĆ

 

 

Objava  natječaja!

 

 Natječaj za profesora geografije.

 

 

 

 

 

 

G O D I Š N J I  P L A N  I  P R O G R A M  R A D A

OSNOVNA  ŠKOLA  SILVIJA  STRAHIMIRA  KRANJČEVIĆA  -  LOVREĆ

ŠKOLSKA GODINA 2013./2014.

 

 

 

 

 

Obilježili smo Europski dan jezika

 

 

 

Učenici viših razreda naše Škole s knjižničarkom i svojim učiteljima hrvatskoga, engleskoga i francuskoga jezika obilježili su 26. rujna Europski dan jezika.

 

Bila je to jedinstvena prigoda da se na donjem školskom hodniku pored ulaznih vrata na posebno uređenom panou upoznamo s povijesnim razvojem indoeuropskih jezika, uočimo važnost učenja stranih i vlastitoga jezika te da nam ovo u životu bude stalni podsjetnik na staru latinsku poslovicu koliko jezika govorimo da toliko ljudi vrijedimo.

                                                                                                                            

 

                                                                                                        Viktorija Mustapić-Šamija, VI. r.

 

 

 

 

 

 

ŠKOLSKI KURIKULUM ZA ŠKOLSKU GODINU 2013./2014.

 

Školski kurikulum predstavlja dugoročni i kratkoročni plan i program škole s izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima, a donesen je na temelju Nacionalnog okvirnog kurikuluma i Nastavnog plana i programa rada za osnovnu školu. Školski kurikulum pokazuje po ćemu je naša škola prepoznatljiva. U njemu su  prikazane sve posebnosti naše škole vezane uz izborne predmete, dopunsku, dodatnu i  izvanučionićnu nastavu. Predstavljeni su i planovi i programi izvannastavnih aktivnosti, školski i razredni projekti te ostale odgojno-obrazovne aktivnosti koje će se provoditi tijekom školske godine 2013./2014.

 

Školski kurikulum objavljen na mrežnim stranicama naše škole, dostupan je učenicima, roditeljima i svima zainteresiranima za život i rad škole.

 

 

OKVIRNI VREMENIK

PISANIH PROVJERA ZNANJA

 

 

Prema Pravilniku o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u osnovnoj i srednjih školi svaka škola je dužna sastaviti vremenik pisanih provjera znanja za tekuću školsku godinu. Vremenik se sastoji od popisa razrednih odjela, kalendara nastavnih dana i upisanih planiranih pisanih provjera. Izrađen je prema izvedbenom nastavnom planu i programu i rasporedu sati pojedinih razrednih odjela. U iznimnim je situacijama moguće odgoditi planiranu pisanu provjeru ili odustati od pisanoga provjeravanja utvrđenog vremenikom. Nakon obrazloženja i novog dogovora s učenicima odluku o tome donose predmetni nastavnik, ravnatelj i stručni suradnik kojeg odredi ravnatelj.

 

Okvirni vremenik pisanih provjera znanja za prvo obrazovno razdoblje dostupan je svim učenicima i roditeljima na oglasnoj ploči u prostoru škole.

 

 

MIROSLAV BULEŠIĆ - NOVI HRVATSKI BLAŽENIK

 


Učenici 3. i 4. razreda na nastavi vjeronauka su izradili plakat o Miroslavu Bulešiću, koji će biti proglašen blaženikom 28. rujna 2013. u pulskoj Areni. Miroslav Bulešić je rođen 13. svibnja 1920. godine u Čabrunićima. Studirao je filozofiju i teologiju u Rimu. Postao je svećenik za vrijeme drugog svjetskog rata. U svome radu najviše se posvetio odgoju i obrazovanju sjemeništaraca. U kolovozu 1947. komunisti su ga ubili u župnoj kući kako bi spriječili krizmu. 

 

 

 

 

FESTIVAL ZNANOSTI LOVREĆ 2013.

 

 

Drugu godinu zaredom u našoj se Školi održao Festival znanosti. Festival se održava u spomen na dr. fra Josipa Olujića. Tema ovogodišnjeg Festivala, a koji je upriličen na završetku nastavne godine, bila je primjena elektromagnetskih valova. Gost predavač je bio lovrećanin Ante Bošnjak, dipl.ing.geodezije, koji se bavi i radioamaterizmom. Stoga smo naš Festival započeli postavljanjem radio antena u školskom dvorištu.

 

 

 

 

Nakon zanimljivog predavanja o primjeni elektromagnetskih valova uspostavili smo radio vezu s vukovarskim radioamaterom Krunom. Učiteljica Ana Zaradić u ime lovrećana pozdravila je sve vukovarce, a nakon početne treme razgovarali smo i mi učenici.

 

 

 

 

 

Na Festivalu smo saznali kako se u radijskoj i žičnoj telegrafiji koristi Morseov kod ili šifra, koju je izmislio Samuel Morse. Kod je sustav međunarodno usvojene simbolične abecede, kojim se u telegrafiji označavaju slova, brojevi i sl. Kod Morsea je svako slovo sastavljeno iz znakovnih, obično strujnih impulsa-kraćih i dugih crtica i rastavnih, pretežno bestrujnih impulsa, koji služe kao razmak između znakova, riječi i rečenica. Koristi se za prijem na sluh ili elektromagnet s pisačem, koji ove crtice ispisuje na vrpcu. Osim osobnih imena vježbali smo pisanje slova koja su u imenu fra Josipa Olujića.

 

 

Zanimljivo je bilo i upoznavanje s plazmenom kuglom, koja je punjena različitim plinovima, a u sredini se nalazi elektroda. U fizici i kemiji plazma je naziv za ionizirani plin i uobičajeno je da se zbog različitih svojstava u odnosu na krutine, tekućine i plinove smatra posebnim agregatnim stanjem tvari. Kao i plin, plazma nema određen oblik ili volumen, osim ako se zatvori u posudu, a vidjeli smo kako pod utjecajem magnetskog polja plazma poprima vlaknastu strukturu. Saznali smo da je izraz plazma prvi upotrijebio američki kemičar Irving Langmuir 1928. godine jer su ga elektroni, ioni i neutralne čestice posjetile na crvena i bijela krvna zrnca u krvnoj plazmi.

 

 

 

  

 

Uz nas učenike u pokusima su uživali i naši učitelji.

 

 

 

 

 

NAŠI UČENICI PONOVNO USPJEŠNI NA DRŽAVNOJ SMOTRI

 

 

Nakon osvojenog prvog mjesta na Županijskoj smotri učeničkih zadruga naši su učenici Ilijana Katić, 7. razred, Marija Bekavac, 8. razred te Bože Mustapić i Ante Miličić, učenici 8. razreda sudjelovali na Državnoj smotri učeničkih zadruga.

 

 

 

U organizaciji Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva i Hrvatske zajednice tehničke kulture od 11.-12. svibnja u Zagrebu u Boćarskom domu je održana 25. jubilarna smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske.

 

Svoje su radove predstavili mladi zadrugari i njihovi voditelji iz 52 učeničke zadruge iz Hrvatske od ukupno 343 i jedna zadruga iz Manchestera, UK. Deset učeničkih zadruga je prezentiralo svoj istraživački rad, a naša Učenička zadruga LUDRUM je dobila pravo sudjelovanja u obadvije kategorije.

 

 

 

 

Nakon vrednovanja povjerenstvo za istraživačke radove nam je dodijelilo priznanje za osvojeno drugo mjesto. Prezentirali smo istraživački rad Od stećka do suvenira.

 

 

 

 

Prvo mjesto je pripalo Učeničkoj zadruzi LOVREKI iz OŠ Mate Lovraka iz Petrinje, koji su prezentirali rad Fosili Zrinske gore, a treće mjesto su dijelile Učenička zadruga KLOPOTEC iz OŠ Gornji Mihaljevec i Učenička zadruga ŠESTICA IZ VI. OŠ Varaždin. Zadrugari iz Varaždina su predstavili rad o anđelima čuvarima Varaždinske baštine , a članovi Učeničke zadruge Klopotec su određivali količinu vitamina C u svježe ubranim i uskladištenim starim i novim sortama jabuka.

 

Zajedno sa Smotrom je održan i Festival tehničke kulture, u organizaciji Hrvatske zajednice tehničke kulture, na kojem je svoje djelatnosti predstavilo svih 17 nacionalnih saveza udruženih u Hrvatsku zajednicu tehničke kulture,

Uspjeh naših učenika je iznimno velik ako se zna da na području Republike Hrvatske djeluje 343 učeničkih zadruga, a mi smo škola sa najmanjim brojem učenika koja je sudjelovala na Državnoj smotri. Od osnivanja školske godine 2005./ 2006. naša je zadruga sudjelovala na 7 županijskih i 6 državnih smotri te na 3 međunarodna i 5 domaćih znanstvenih skupova.

 

 

 

TERENSKA NASTAVA

 

ŠIBENIK-ŠIBENSKA ROGOZNICA

 

 

16. svibnja 2013. godine učenici i učitelji naše škole proveli su terensku nastavu u Šibeniku i Šibenskoj Rogoznici.

 

 

 

 

Obilazak Šibenskih znamenitosti smo počeli na središnjem gradskom trgu, Trgu Republike Hrvatske , na kojem se smjestila Gradska vijećnica. Sagrađena je tijekom prve polovice 16. stoljeća u renesansnom stilu pod nadzorom nepoznatog majstora. Lako je prepoznatljiva zbog trijema s polukružnim lukovima.

 

Šibenska katedrala sv. Jakova svakako je jedan od najljepših i najznačajnijih arhitektonskih objekata u Hrvatskoj. Njeno značenje prepoznao je i UNESCO, koji ju je 2000. godine uvrstio na svoj Popis svjetske baštine.

 

 

 

Priča o Šibenskoj katedrali počinje 1298. godine, kada Šibenik postaje grad i dobiva svoju biskupiju. Tada se počinje razmišljati o izgradnji velike katedrale, ali se s gradnjom krenulo tek 1431. godine. Gradnja se odvijala u četiri faze, sve do 1535. godine, a na radovima su se mijenjali brojni majstori. 1441. gradnju preuzima naš slavni graditelj, Juraj Dalmatinac, koji se neizbježno najčešće veže baš uz ovu crkvu.

 

Katedrala sv. Jakova se ističe po još jednom Dalmatinčevom djelu, a to je skup od čak 72 skulpture glava različitih ljudi na apsidama, jedinstven primjer renesansnog realizma u svjetskoj arhitekturi. Ono što nas žalosti jest činjenica da je više glava na šibenskoj katedrali nego u našoj školi ako se izuzmu učitelji.

 

 

 

Tek nekoliko desetaka metara od Katedrale sv. Jakova, smjestio se plato ispod kojeg se nekada nalazila javna gradska cisterna, tj. akumulacija vode. Na samome platou, tj. njegovome vanjskom dijelu nalaze se četiri bunara, odakle se voda mogla crpsti. Cijeli kompleks zadnjih je godina temeljito obnovljen, pa su tako 4 bunara danas jedan od najljepših šibenskih prostora.

 

 

 

 

Nakon obilaska šibenskih znamenitosti posjetili smo i šibenski trgovački centar Dalmare.

 

 

U Mc Donaldsu smo se okrijepili „zdravom hranom“, a u Cinestaru smo odgledali poučan film Pijev život.

 

 

U poslijepodnevnim smo satima posjetili Šibensku Rogoznicu i naše prijatelje iz Učeničke zadruge Krtol. Naime ove su školske godine rogožnjani upriličili proslavu 170 godina školstva kroz Dane škole od 16.-20. svibnja.

 

 

Mi smo pozvani na Smotru malih klapa, a naši su učenici obogatili program scenskom igrom „Bolonjski proces na lovrećki način“.

 

 

 

 

Ljubazni domaćini predvođeni ravnateljicom Dijanom Goleš te učiteljicama Majom Pezelj Ercegović i Elvirom Vukorepom upriličili su nam domjenak i obilazak Rogoznice.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ŠKOLSKO ZVONO ZVONI!

PITAJ GOOGLE

 

ODBROJAVANJE

DO KRAJA NASTAVE

 

 

Hours
Days
 Minutes

 

 Seconds

 

 

ZADRUGA LUDRUM

 

ETNO ZBIRKA ŠKOLE

 

ŠKOLSKA DVORANA

 

KORISNE STRANICE