Get Adobe Flash player

Stranica 1 2 3...

 

 

Ne trebaš hodati po vodi, ne moraš biti bolji od drugih,

nemaš ništa više od onog što svi ostali imaju,

 ali ono što čini razliku, djela su kojima si u nama ostavio svoj trag, otisak srca...

 

1955. - 2013.

Marjan Zdravko Sekelez, ravnatelj

 

 

S poštovanjem, zahvalnošću i ljubavlju

Učenici i djelatnici OŠ S.S. Kranjčevića, Lovreć

 

Komemoracija će se održati u Školi 27. IV. u 11 sati.

 

Počivao u miru Božjem!

 

 

XXV. ŽUPANIJSKA SMOTRA UČENIČKIH ZADRUGA

 

4. travnja 2013. u prodajnom centru City Center One održala se 25. Smotra učeničkih zadruga Splitsko – dalmatinske županije.

Naša zadruga LUDRUM je osvojila 1. mjesto, stoga ćemo sudjelovati i na Državnoj smotri učeničkih zadruga u Zagrebu.
 

Na ovogodišnjoj Županijskoj Smotri su sudjelovale 34 učeničke zadruge koje su prezentirali svoje proizvode i baštinu kraja iz kojeg dolaze.
 

Našu su učeničku zadrugu predstavljali Ilijana Katić, učenica 7. razreda te Marija Bekavac i Bože Mustapić, učenici 8. razreda. Tema našeg predstavljanja su bili ukrasni motivi sa stećaka koje smo preslikali na naše proizvode. Naš projekt „Od stećka do suvenira“ smo ostvarili zajedničkim radom svih zadrugara, a izvorne lovrećke suvenire koji su nastali kao rezultat projekta ćemo predstaviti u svibnju na 25. Državnoj smotri učeničkih zadruga, koja će se održati u Zagrebu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DOK DOŠAŠĆEM PUTUJEM
BOŽIĆU SE RADUJEM!

 


Došašće ili advent je vrijeme priprave za Božić i traje četiri tjedna. U došašću pripravljamo put Gospodinu koji će se roditi u našim srcima i obiteljima. Tom su prigodom učenici od drugog do četvrtog razreda izradili adventski pano pod geslom: LJUBI! KRENI! DARUJ! PRIMI! U ovom predbožićnom vremenu otvorimo se više drugima, pokušajmo ljubiti i razumjeti sve ljude. Došašće je i vrijeme u kojem više pomažemo potrebnima, siromašnima, ali i svima ostalima koji su željni naše blizine i pažnje.


ZATO SPREMNI BUDIMO
JER EMANUEL DOLAZI!

 

 


 

HRT u školi!

 

Emisija je prikazana 13. 12. na Regionalnom dnevniku,  17. 12. u podnevnom Dnevniku HRT-a te u emisiji Hrvatska Uživo!

 

12. prosinca novinarka splitskog studija HTV-a Franka Jović Tonkli snimila je prilog u Etnografskoj zbirci u vezi sa suvremenim načinom učenja o baštini u učionici s negdašnjom nastavnom opremom. Ovom se prigodom i naša zavičajna pjesma, ganga, osuvremenila. U dječjem muškom i ženskom pjevanju nije bila u uobičajenom napjevu - zazvučala je u duhu novog vremena i na dvama glavnim svjetskim jezicima engleskom i francuskom. Prilog u cijelosti pogledajte na linku ispod.

 

 

 

 

Projekt S obe bande Bijakove

 

6. prosinca u Dugopolju smo sudjelovali na V. međunarodnoj znanstveno-stručnoj konferenciji na temu Zavičajna baština i održivi razvoj. Zadrugu i projekt S obe bande Bijakove predstavljali su učenici Ilijana Katić, Marija Bekavac, Bože Mustapić i Ante Miličić zajedno s učenicima iz makarske Škole oca Petra Perice.

 

Izabrali smo nekoliko tema istraživanja, tako da smo se posvetili traženju i zapisivanju starih igara, brojalica, pjesama, napjeva, plesova i plesne nošnje, kulinarskih recepata te naziva i svojstava ljekovitog bilja koje raste u našem kraju. Bogat su izvor informacija o običajima, ali i o povijesnim, sociološkim i jezičnim značajkama  prošlosti Zabiokovlja i grada Makarske bili iskazi kazivača i zapisi. Učenici su, zapisujući i analizirajući, uspjeli sagledati prošlost svoga rodnog raja iz više kutova. Takav je multidisciplinarni pristup istraživanju, između ostaloga, omogućio i jasniji uvid u sličnosti i razlike dviju susjednih kultura: zabiokovske i makarske.

 

 

Pokazalo se da Biokovo kao prirodna granica nosi dvostruku ulogu: planina je mjesto zajedničkog sastanka, sjecišta i razmjene između dviju kultura, ali i mjesto razdvajanja, granica koja potencira kulturne razlike i posebnosti. Upravo je prepoznavanje i iskorištavanje posebnosti kulturne baštine krajnja zadaća za koju je učenike trebalo osposobiti. U tom je smislu bilo ključno potaknuti ih na osmišljavanje daljnjih projekata koji bi, osim stvaranja temeljne svrhe - očuvanja kulturne baštine - omogućili i kvalitetnije iskorištavanje golemog turističkog potencijala Zabiokovlja i Makarske. Stoga ovaj projekt ne služi samo da bi pokazao kako učenik postaje čuvarom baštine već i kako taj čuvar baštine, uz istraživački duh i malo mašte, može postati kvalitetan mali poduzetnik.

 

 

 

 

Obnova prsluka

 

3. prosinca završena je obnova prsluka muške svečane dinarske nošnje te je ponovno pohranjen u Etnografsku zbirku. Restauratorsko-konzervatorske radove je izvodila Sandra Lucić Vujičić konzervator-restaurator savjetnik u Hrvatskom restauratorskom zavodu. Prsluk je bio u lošem stanju. Na mnogim mjestima su bila vidljiva oštećenja nastala djelovanjem moljaca te mehanička oštećenja veza. Po njemu su bile umetnute zakrpe neodgovarajuće tkanine, a najveća su oštećenja bila uz vratni izrez i izreze rukava. Uz etnološku dotični prsluk ima i povijesnu vrijednost: njegov svojedobni vlasnik Matko Petričević nosio ga je na sprovodu Stjepana Radića u Zagrebu 12. kolovoza 1928. Evo kako prsluk izgleda nakon obnove.
 

Baš kako i Bog zapovijeda - ravnatelj gleda je li u popravku bilo propusta!

 

 

 

 

18. studenog – Dan sjećanja na Vukovar


18. studenog obilježava se Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. Ovaj Dan sjećanja ustanovio je Hrvatski sabor u spomen na 18. studenoga 1991. godine kada je, nakon gotovo tromjesečne opsade, slomljen otpor hrvatskih branitelja Vukovara. Učenici naše škole su pod vodstvom profesora povijesti uredili pano na temu Vukovara na kojemu su posebno istaknuli poruke „Ne zaboravimo Vukovar!“ i „Zauvik ti hvala!“.
 

 

DAN ŠKOLE

 

5. studenoga bio je naš slavljenički dan – Dan škole! Prije 62 godine u ovu zgradu uselili su se dječji osmjesi, ljubavi, male-velike brige…

 

Slučaj je htio da nam baš za današnji dan Radio Split uputi poziv za sudjelovanjem u snimanju polusatne emisije za osnovce MI SMO NA REDU kojom se tjedno predstavlja neka od škola Splitsko-dalmatinske županije.

 

Poziv smo prihvatili, a našu priču o Školi i našem lovrećkom zavičaju koju smo pripremili, uz još nekoliko prigodnih točaka, najprije smo izveli pred roditeljima, učiteljima i učenicima.

 

Na početku, kako i priliči, najmlađi u ovoj školi –  predškolci uputili su pozdrav Školi,  članovi Zbora prvi put otpjevali školsku himnu, recitatori krasnoslovili… I na kraju pljesak.

 

Bio je to još jedan dan za nezaborav.

 

Napomenak:

 

Snimljena emisiju emitirana je 9. i 11. studenoga o.g. No, uvijek ju možete poslušati na mrežnim stranicama Radio Splita ili ovdje na školskim stranicama!

 

 

 

 

DAN KRUHA – 26. listopada 2012.

 

Naše ovogodišnje obilježavanje Dana kruha obilježili smo u posebnijem ozračju odavanja zahvalnosti Svevišnjemu za plodove zemlje: s mirisom, okusom, običajima… našim i francuskim!

 

A evo zašto!

 

Ove godine od mjeseca rujna do kraja prosinca u cijeloj se Francuskoj, naročito u Parizu, održavaju različite hrvatske kulturne manifestacije pod nazivom Croatie, là voici! - Hrvatska, evo je! Ove su nastupi dobra volja obiju zemalja da prodube i ojačaju međusobne kulturne, umjetničke i sve druge sveze.

 

Usputno budi kazano nije ovo, povijesno-civilizacijski gledano, prva naša spona.

 

Dva-tri stoljeća unatrag kad smo (1717. godine) s vrata zbacili turski jaram. U ovaj naš kraj nadošli su Mlečani, a osamnaest godina kasnije (1797.) oteli im ga Austrijanci. Nakratko! Ni desetljeće nije trajala prva austrijska vlast kad na europsku pozornicu stupa Napoleon. Na sreću, jer od 1806. do 1813. Imotska krajina, zapravo cijela Dalmacija, nakon stoljeća čamotinje, doživjet će najvažnije promjene: podignut će se iz stanja kulturne i ekonomske zaostalosti. Seljaci postaju vlasnicima zemlje, ne priznaju se nikakve titule ni prava stečena rođenjem, svi bivaju izjednačeni pred zakonom, hrvatski se jezik uvodi kao uredovni jezik, otvaraju se škole, unaprjeđuje trgovina, ubrzano se grade ceste ostale još od Rimljana… A slavnom vojskovođi odužili se naši predci kako i priliči – srcem junačkim! „Još nikada nisam imao hrabrijih i boljih vojnika u svim prilikama“, glasila je njegova pohvala.

 

Poslije Napoleonova pada opet dolazi Austrija, a u povjesnici ostade zapisano kako je cesar Franjo Josip prolazeći Dalmacijom (pa i ovim krajem - takozvanom Napoleonovom cestom koja vodi preko Zagvozda – Župe- Vrgorca… ) vidjevši kakav novi most, dobru cestu, školu… na pitanje tko je to napravio, vazda dobivao odgovo: - Francuzi. Uzdahnuo je na to duboko, prokomentiravši:

 

- Šteta što nisu duže vrijeme ostali u Dalmaciji!

 

Fra Mijo Runović, gvardijan s Prološkog blata, još u vrijeme turskog  zemana, prvi je u nizu brojnih Imoćana koje će duhovno uzdizati pariška Sorbona! U kasnijim stoljećima, posebice prošlom, Francuska će biti druga domovina. Jedni će po tvornicama i čeličanama zarađivati kruh svagdanji, druge će Pariz duhovno obogaćivati, a oni opjevavati ljepote obiju domovina (Tin Ujević i Dinko Štambak).

 

U ovome kraju sa stotine stećaka, jedna kamena knjiga – najljepši stećak - bijaše prije pola stoljeća na izložbi u Parizu.

 

U Imotskoj krajini ispjevana je i najljepša balada – Hasanaginica koju je opat Alberto Fortis zapisao i objavio u drugoj polovini 18. stoljeća u svojem djelu Viaggio in Dalmazia - Put po Dalmaciji. Hasanaginica je svojom općeljudskom porukom oduševila najveće onodobne pjesnike Europe. Otada je prevedena na gotovo pedeset svjetskih jezika, a ime Imotskoga obišlo je svijet. Među prvima ju je na francuski jezik preveo Francuz Prosper Mérimée.

 

U sadašnje vrijeme imotski slikar Veljko Vidak nezaobilazno je ime pariške likove panorame, a do prije koju godinu našijenac Dino Milinović i Studenčanin Mate Maras bili su atašeji hrvatske kulture u Parizu!

 

Ove godine glasovita francuska izdavačka kuća Assimil (u svijetu poznata po ediciji priručnika za učenje stranih jezika) objelodanila je Le Croate - Hrvatski jezik (u 100 lekcija). Ovaj pothvat napokon je urodio izlaskom hrvatskoga jezika na svjetsku pozornicu u prijestolnici europske kulture!

 

Uz sve navedeno, upravo se danas u središtu Pariza u Maison des Cultures du Monde - Domu svjetskih kultura u 18, 30 sati održava predstavljanje ojkanja i naše zavičajne gange.

 

Stoga je ovo bila prava prigoda da i mi ovakvim obilježavanjem Dana kruha u kruh prijateljstva priložimo i „naš klas“ dodatno uljepšan vrijednim rukama naših mama i baka.

 

A koliko je bio jedar i bogat, vidjeli smo i počuli  od svakog razreda: od predškolaca do osmaša!

 

Program je otpočeo prezentacijom najstarijih, osmaša Bože, Mirka i Ante, o značenju kruha u svagdanjem životu kojom su uputili svagdanju poruku - poziv da u svojoj sitosti vidimo i bijedu drugih ljudi.

 

 

Predškolci su na svojoj slastici pričali o Francuskoj i prikazali njene prepoznatljivosti.

 

 

Prvaši i četvrtaši oblikovali su likove iz bajki Charlesa Perraulta.

 

 

Drugaši  i trećaši likovima i svojom pričom iz La Fontaineovih basni nastojali su poukom i porukom približiti život i vjeru.

 

 

Na izložbenom mjestu petaša zamirisali su parfemi i miris lavande! U dopadljivom igrokazu uz pjesmu i svirku harmonike pokazali su sličnosti između naše Dalmatinske zagore i Provanse.

 

 

Šestaši su u osvrtu na znamenitosti Francuske i riječima: aperitiv, bujon, filet, kroasan, sos, krema, blanširati, garnirati, flambirati, dekorirati… te poslovicama o kruhu htjeli pokazati koliko i jezik zna obogatiti zajedništvo, biti tijestom za iste naćve.

 

 

U igrokazu o davnašnjem, a ponegdje i današnjem, obredu ručka uz molitvu očenaša na francuskom jeziku sedmaši su poručili kako se obiteljskim skladom i lijepom riječju svaki umor može podignuti i duša ne opoganiti.

 

 

Osmaši samogovorom o ručku u tršju oživjeli su dragost Božje riječi o radu i molitvi kroz naše življenje.

 

 

            Na kraju su fra Dinkov blagoslov jela i zajednička molitva očenaša bili dovoljni da nam duša uživa u radosti, a slasti da bude tijesno u ustima.

 

 

I ove godine učenici vjeronaučne grupe s vjeroučiteljicom nisu zaboravili odnijeti kruha i slastica trima staricama u udomiteljsku kuću u Šimundićima. Mada skrhane godinama i bolešću, ovaj posjet im je vratio osmijeh na lice i malo vedrine u dušu.

 

 

 

 

Godina vjere

 

 

11. listopada 2012. godine papa Benedikt XVI proglasio je početak Godine vjere koja će se obilježavati do 24. studenog 2013. godine. Papa ističe da Godina vjere traži od čovječanstva budnost u ovim kritičnim vremenima. Papa također izražava nadu da će Godina vjere pridonijeti „povratku Božje prisutnosti u svijetu i dati čovjeku pristup vjeri te mu omogućiti da vjeruje Bogu, koji nas u Isusu Kristu, voli do samog kraja“. Tom prigodom učenici, članovi vjeronaučne grupe s vjeroučiteljicom uredili su školski pano. Nadamo se da će pogled na njega još više potaknuti budnost u našim srcima te da će nas podsjećati na vrijednosti vjere, radosti, prijateljstva, strpljenja i nade.

 

 

 

Školski kurikulum 2012. / 2013.


Svaka škola radi na temelju svog školskog kurikuluma i godišnjeg plana i programa rada. Školski kurikulum predstavlja dugoročni i kratkoročni plan i program škole ... VIŠE!
PITAJ GOOGLE

 

ZADRUGA LUDRUM

ETNO ZBIRKA ŠKOLE

ŠKOLSKA DVORANA

KORISNE STRANICE

MZOS

AZOO

AZOO stručni skupovi

 

ODBROJAVANJE DO KRAJA NASTAVE

  

Portal za škole

CARNet